Jag får spam via mitt formulär

Många mailformulär som ligger tillgängliga på hemsidor idag utsätts tyvärr rätt ofta för spam. Det finns inga helt hundraprocentiga metoder för att stoppa, men här är några tips på hur det går att minska:

1: Skapa ett tomt fält som ni döljer med hjälp av CSS. Sätt upp ert script så det kollar om detta fält är ifyllt, om det är ifyllt så skickas inte mailet. Detta fungerar väldigt bra mot automatiserade spamrobotar eftersom de fyller i alla fält utan att använda CSS rent generellt. Det bör heller inte påverka någon riktig besökare då alla webläsare som används stödjer CSS.

2: Använd en Captcha. En captcha är en antispamfunktion som används på väldigt många sidor och den går ut på att användaren får fylla i några ord som kommer upp som en bildruta. Den mest använda tjänsten för detta är troligen Googles Recaptcha, ni kan läsa mer om denna här: http://www.google.com/recaptcha  - Tyvärr uppfattar många besökare detta som omständigt, men det är en effektiv metod att stoppa spam.

3: En annan variant på punkt ett är att ha ett fält med fast inmatning med en fråga alla som besöker er sida kan svara på, exempelvis "Vilken färg är korset i den svenska flaggan?" eller något enkelt. En spamrobot kan ju inte tolka denna fråga utan fyller i något slumpmässigt och misslyckas därför med testet. Denna metod kan dock skapa problem för en internationell besökare och då bör en fråga väljas som alla kan svara på.